Dette er bra å vite om omega-3 til barn

Hvorfor er det så viktig at barnet mitt får i seg nok omega-3-fettsyrer? Her er 7 viktige spørsmål og svar om omega-3 til barn.

Omega-3 til barn har flere viktige funksjoner i en kropp som er i vekst og utvikling. Her er 7 vanlige spørsmål og svar rundt inntak av omega-3-fettsyrer og hvordan du kan få i deg nok omega-3 gjennom kostholdet.

1. Hvorfor trenger barnet omega-3 fettsyrer?

Omega-3 er en essensiell flerumettet fettsyre.

Allerede under svangerskapet trengs nok omega-3 fettsyrer i den gravides kosthold for å sikre en sunn utvikling av synet og hjernen hos barnet. Nok omega-3 er også viktig når du ammer.

Omega-3-fettsyrene er også viktig for større barn og bidrar i jobben med vedlikehold av hjernen og hjertets funksjoner.

Omega-3 er også bra for immunsystemet.

LES OGSÅ: Slik styrker du barnets immunforsvar

2. Hvordan sikrer jeg nok omega-3 til barn?

Omega-3 er såkalte essensielle fettsyrer. Det betyr at kroppen ikke klarer å lage omega-3 selv, men må ha fettsyrene tilført gjennom kostholdet.

Fordi kroppen ikke klarer å lage omega-3 fettsyrer selv, trenger vi påfyll av omega-3 gjennom kostholdet.

Spiser barnet ditt nok fisk og sjømat, får det i seg tilstrekkelige mengder av omega-3 gjennom maten. Tilførsel av omega-3 fettsyrene gjennom sunn mat er det aller beste. Men dersom barnet er småspist, kresen i kostholdet og ikke liker fisk, kan et kosttilskudd være et alternativ.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om allergi om immunforsvaret

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Omega-3-fettsyrer til barn
NOK FISK: Den beste kilden til omega-3 gjennom kostholdet, er fet fisk. (Foto: Getty Images)

3. Hvor mye omega-3 trengs hver dag?

Omega-3 er egentlig en samlebetegnelse for mange ulike langkjedede fettsyrer. De to viktigste for kroppen, er omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Det anbefalte daglige inntaket bør være på 250 mg for voksne og barn over 2 år, og hvor mengden DHA er størst. På én uke vil dette bety to til tre fiskemiddager. Fet fisk som laks, ørret og makrell inneholder mer omega-3 enn hvit fisk.

Gravide anbefales å få i seg mer og kan spise ca. 100-200 mg ekstra omega-3 hver dag.

LES OGSÅ: Derfor er vitamin D så viktig for deg

4. Hvordan velger jeg et godt kosttilskudd til barnet mitt?

Det finnes mange kosttilskudd å velge mellom. Det viktigste er at du finner tilskudd med som inneholder omega-3 fettsyrene DHA og EPA, og i riktige mengder.

Det finnes mange useriøse aktører der ute, så sørg for å kjøpe tilskudd fra seriøse norske forhandlere.

Det norskutviklede kosttilskuddet Claricell Junior er laget for barn i vekst og utvikling. Det inneholder både omega-3, vitamin D og betaglukaner

Vitamin D er viktig for immunforsvaret og for at kroppen skal ta opp kalsium fra maten, noe som trengs for normal utvikling av skjelett, tenner og muskler. D-vitaminer trengs også for celledeling i kroppen.

Claricell Junior er myke geleputer som er lett for barn å tygge og svelge. Kosttilskuddet har en smak av sitrus og er uten transmak. Kosttilskuddet selges enkeltvis og som abonnement.

Lurer du på hva kosttilskuddet ditt inneholder? Her 7 ting du bør passe på.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

friske skolebarn i vinter
OMEGA-3-TILSKUDD: Når ikke kostholdet strekker til, kan kosttilskudd med omega-3-fettsyrer vurderes.

5. Kan det bli for mye omega-3?

Det skal mye til for å spise for mye omega-3. Da må du i tilfelle spise spiser mat med mye omega-3 og i tillegg tar store mengder tilskudd med omega-3 fettsyrer, noe de fleste ikke vil gjøre.

Men det du skal være oppmerksom på, er at mat og tilskudd med omega-3, ofte også inneholder de fettløselige vitamin D og vitamin A.

Vitamin D som er svært viktig for mange funksjoner i kroppen, har en anbefalte dose på 10 mikrogram pr dag for friske barn og voksne. Akkurat som for omega-3 er fisk den viktigste kilden til D-vitaminer.

Vitamin A trengs i små mengder og du får det enkelt i deg gjennom et vanlig kosthold.

LES OGSÅ: Slik fungerer immunforsvaret mot sykdom

6. Er det veganske kilder til omega-3?

Omega-3 fettsyrene DHA og EPA er marint omega-3 og kommer fra havet. Omega-3 fettsyren du finner i planter, er ALA. Noe av denne fettsyren kan omdannes til EPA og DHA, men i små mengder. Er du veganer bør du derfor ta kosttilskudd utvunnet av marine alger.

7. Hva er forskjellen på omega-3 og omega-6?

I likhet med omega-3, er omega-6 av typen essensiell flerumettet fettsyre. Det betyr at kroppen ikke lager omega-6 selv, men må tilføres via kostholdet. Begge fettsyrene er gunstige for kolesterolnivået og minsker fett i blodårene. Hos barn er omega-6 viktig for normal vekst og utvikling.

Omega-6 finnes i mange flere matvarer enn omega-3 og er dermed enklere å få i seg kun via maten. Planteoljer fra mais, soya og solsikke, grønne grønnsaker og margarin inneholder godt med omega-6, men også potetgull, ferdigmat og kjeks inneholder ofte mye omega-6.

Selv om vi trenger både omega-3- og omega-6-fettsyrer, er det viktig å ha en sunn balanse i inntaket av disse to fettsyrene. Det har seg nemlig slik at de konkurrerer om de samme reseptorene på cellene i kroppen. Det betyr at ved for mye omega-6, vil «setene» (reseptorene) være opptatt og dermed klarer ikke kroppen å ta opp nok omega-3 fettsyrer som ikke er like tilgjengelige i det daglige kostholdet. Da blir det en ubalanse i kroppen som kan være uheldig for helsen over tid.

Løsningen er å ha størst fokus på å få deg nok omega-3. Omega-6 får du nok av uten at du trenger å tenke på det.

Kilder: EFSA, Helsedirektoratet, mattilsynet.no, nhi.no, forskning.no, aptoek1.no, Pubmed, bioteknologiradet.no, nofima.no, Havforskningsinstituttet, vitusapotek.no, matvareportalen.no