Hvordan leve til du blir 100 år

Det er vel ingen tvil om at de fleste ønsker seg et godt og langt liv?

I Norge i dag er det stadig flere som er så heldige at de får feire sin 100-årsdag, og i følge forskning.no vil det være hele 12 500 som runder 100 år i 2100. Det er en betydelig økning fra i dag hvor ca 1 000 personer får oppleve denne milepælen.

Det finnes mengder av forskning, utallige artikler og ikke minst en mengde formeninger om hvordan man skal få til nettopp dette.  Menneskekroppen er kompleks og et godt og langt liv påvirkes av ulike faktorer som igjen virker inn på hverandre. Allikevel er det ingen tvil om at god helse er en forutsetning og et godt fundament i jakten på det lange liv.

Vi har samlet sammen fem enkle tips som hjelper deg å ta godt vare på helsen din. Følger du disse, lever du kanskje til du blir 100?

Drikk vann

Vær bevisst på hva du drikker når du er tørst. Vann er nødvendig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner. I Norge er vi så heldige å ha rent drikkevann tilgjengelig nesten uansett hvor vi er. Så velg vann, så ofte du kan!

Spis variert og sunt

Ta de rette valgene, så ofte du kan =). Sørg for at du får i deg de næringsstoffene kroppen din trenger. Dette får du gjennom et variert kosthold. Det er lettere enn du tror!
Sørg for at du får i deg  de viktige næringsstoffene ( karbohydrater,protein,fett,vitaminer og mineraler. Det er også viktig å spise regelmessig.

  • Spis grønnsaker,frukt og bær. Her har alle sine favoritter.
  • Grove kornprodukter
  • Spiser du nok fisk? Søk etter nye og smakfulle oppskrifter på nettet.
  • Begrens inntaket av bearbeidet kjøtt,rødt kjøtt , salt og sukker.

Hold deg aktiv

Du trenger ikke nødvendigvis å trene hardt hver dag, oppsøke treningssenteret eller hive deg på crossfit-bølgen. Velg den aktiviteten som er lystbetont og passer best for deg.

Når du holder deg aktiv vil det gi deg mer energi, redusere stress og få deg i bedre humør.

I følge helsemyndighetene kan en halvtimes gåtur hver dag bidra til bedre helse.  ved at hjertet ditt slår raskere, blodsirkulasjonen øker og du får trent musklene i bena.

Få deg en god natt søvn

Det er lett å glemme at søvn er en viktig faktor for god helse og velvære. Søvn har stor innvirkning på immunforsvaret, hukommelsen og humøret. Sørg for at du får den søvnen kroppen din trenger hver dag.

Stress mindre/pust med magen

En hektisk hverdag med litt for mye å gjøre? Alle opplever stress, enten du er student, nybakt mamma eller har en travel karriere. Alle takler mengder stress ulikt. Visste du at stress påvirker blant annet immunforsvaret?

Ta deg en time-out fra dagens stress: Lukk øynene, pust dypt inn. Pust sakte ut gjennom nesen. Repeter seks til åtte ganger, hver dag.

Det handler egentlig om å ta de rette valgene for sin egen helse hele tiden. Det kan være enkle avgjørelser som å drikke vann istedenfor brus, men også de større valgene som at man lar bilen stå og går eller sykler til jobb hver dag.

Det er viktig å ta vare på helsen sin, og selv om kanskje ikke en latter forlenger livet, gjør den deg i alle fall gladere. Det finnes faktisk forskning på at det å være optimistisk og glad kan påvirke helsen positivt. Så sett av mer tid til de tingene du liker, sammen med de menneskene du trives med.

Og husk! Ikke vær så streng mot deg selv, gjør så godt du kan.

Vi ønsker deg et godt,langt og lykkelig liv =)

Hilsen Claricell Pharma

Kilder: forskning.no og Helsenorge.no