Influensa eller forkjølelse? Her er sjekklisten!

Feber, tett nese, tørr hoste, vondt i halsen? Her er 10 punkter du kan bruke for å sjekke om du har influensa eller «kun» en forkjølelse.

Enten du har influensa eller forkjølelse, skyldes begge tilstander skyldes virus. Men forkjølelsesvirus og influensavirus er ulike. Her er en liste med 10 ting du kan sjekke om du er i tvil.

1. Hva er forkjølelse?

Forkjølelse er en virusinfeksjon i øvre luftveier. Det finnes rundt 200 kjente forkjølelsesvirus, og de som forårsaker flest forkjølelser er Rhinovirus som består av ca. 100 ulike typer. Du kan ikke opparbeide deg immunitet mot forkjølelse rett og slett fordi det er så mange ulike virus du kan bli syk av.

LES OGSÅ: Slik holder du deg unna sykdom i høst og vinter

2. Hva er influensa?

Influensa er en infeksjonssykdom i luftveiene. Det finnes tre typer influensa: Sesonginfluensa, influensa hos dyr og pandemisk influensa. I tillegg finnes influensaviruset i 4 typer: A, B, C og D

Sesonginfluensa (influensa type A og B) er mest vanlig og kommer hver vinter. Grunnen til at immunforsvaret aldri får opparbeidet en immunitet mot sesonginfluensaen, er at influensavirusene forandrer seg litt fra år til år.

Pandemisk influensa er helt «ny», det vil si at folk ikke har vært eksponert for noe lignende før og ingen har noe immunitet mot influensaviruset i det hele tatt. Pandemisk influensa er ofte mer alvorlig enn sesonginfluensa og fører mange dødsfall på sin vei. Spanskesyken og svineinfluensaen er eksempler på pandemisk influensa. Etterhvert har influensaviruset som forårsaket svineinfluensaen vinteren 2009-2010, fortrengte det «gamle» sesonginfluensaviruset, er faktisk svineinfluensaen blitt vår nye sesonginfluensa.

LES OGSÅ: Gode råd som forebygger forkjølelse, influensa og omgangssyke hos barn

Artikkelen fortsetter etter bildet.

smitte influensa
SMITTSOM: Dråpesmitte fra nysing og hosting sprer raskt både forkjølelse og influensa. (Foto: Getty Images)

3. Hvordan får jeg influensa eller forkjølelse?

Vi blir oftere syke om vinteren fordi vi er mer inne og lettere smitter hverandre.

Influensa og forkjølelse spres begge via dråpesmitte, luft- og kontaktsmitte. Når noen som er smittet nyser eller hoster, vil dråper med viruset havne i luften og bli pustet inn. Når dråpene lander på dørhåndtak, leker, tastatur, mobiltelefonen og andre overflater, kan det føre til kontaktsmitte. Så vær nøye med håndvask spesielt før du lager mat eller før du spiser. Også barna bør tidlig lære seg gode rutiner for håndvask for lettere å unngå kontaktsmitte og bli syke med influensa eller forkjølelse.

Er du blitt forkjølet eller har fått influensa, bør du være nøye på å hoste og nyse i et papirlommetørkle eller i albuekroken om du ikke har lommetørkle tilgjengelig.

LES OGSÅ: Slik jobber immunforsvaret ditt mot sykdom

4. Forkjølelse hele året – influensasesong om vinteren

Mens du kan bli forkjølet hele året, blir du stort sett influensasyk i en periode av året. Influensa går i bølger og treffer som regel oss for alvor i desember og varer til april.

Så hvis du tror du har fått influensa om sommeren, er det mest sannsynlig en kraftig forkjølelse.

Barn blir oftere forkjølet enn voksne mye fordi immunforsvaret deres enda ikke er ferdig utviklet. Mens voksne i gjennomsnitt er forkjølet 1-2 ganger i året, er barn forkjølet 6-8 ganger pr. år. Barn under 3 år er mest utsatt, mens spedbarn under 6 måneder sjelden blir forkjølet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Barn forkjølelse influensa
OFTERE FORKJØLET: Småbarn er oftere forkjølet enn voksne, rett og slett fordi immunforsvaret ennå ikke er ferdig utviklet. (Foto: Getty Images)

5. Inkubasjonstid og smittefare

Tiden fra du er blitt smittet til symptomene på influensa kommer, er vanligvis 3-4 dager. Når symptomene kommer, skjer det brått. Du kan oppleve å føle deg helt når du går på jobb eller skole om morgenen, til brått å bli dårlig, ofte med feber og verkende kropp.

Inkubasjonstiden på forkjølelse er 1-3 dager. Ved forkjølelse kommer symptomene mer gradvis enn for influensaen.

Når symptomene på forkjølelse og influensa er på sitt sterkeste, er du på ditt mest smittsomme. Men selv om du ikke har fått symptomer som feber, muskelsmerter, tett nese, vond hals, hoste osv., kan du smitte andre. Så lenge du har viruset i kroppen, er du smittsom.

Du kan overføre smitte flere dager etter at du føler deg frisk fra forkjølelsen. Du kan smitte andre med influensavirus 3-4 dager etter at influensaen har slått ut. En huskeregel kan være at du er smittsom ved influensa de dagene du har feber.

LES OGSÅ: Slik kan du sjekke kosttilskuddet ditt

6. Felles symptomer på forkjølelse og influensa

En kraftig forkjølelse kan oppleves som influensa, og en lett influensa kan oppleves som forkjølelse. Noen av symptomene på forkjølelse og influensa er nemlig like. Begge tilstander kan gi vond og sår hals, feber, hodepine og hoste.

Men generelt vil en influensa gi en kraftigere svekkelse av allmenntilstanden enn hva en forkjølelse normalt gjør.

7. Influensa med høy feber og smerter

Selv om du ved forkjølelse kan oppleve noe temperaturstigning, er høy feber mest vanlig ved influensa hos voksne. (Barn kan riktignok få høyere feber også ved forkjølelse.)

Et annet typisk symptom ved influensa er smerter i ledd og muskler. I tillegg kan du få frysninger. Mange får også oppkast og magesmerter.

Tørrhoste er typisk ved influensa.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om allergi og immunforsvar

8. Forkjølelse med tett og rennende nese

Typiske tegn på forkjølelse er en nese som renner eller er tett med mye snørr. Tett nese er ikke så vanlig ved influensa.

Røde og rennende øyne samt nysing, er også typiske kjennetegn ved en forkjølelse.

Hosting, ofte slimhoste, er vanlig når du er forkjølet, men feber er mer sjelden, i hvert fall for voksne.

Artikkelen fortsetter etter bildet. 

Lindrende råd influensa
LINDRENDE: Har du fått influensa eller forkjølelse er det lindring av symptomer som gjelder med smertestillende og feberdempende medikamenter, varm drikke, hostesaft, nesespray osv.

9. Hva hjelper ved influensa eller forkjølelse?

Fra du blir syk til du er kvitt alle symptomene på forkjølelse, kan det gå 1-2 uker. Men det er ikke uvanlig å fremdeles hoste selv om det har gått 3 uker.

Har du influensa, er det vanlig å føle seg nokså dårlig i en ukes tid før du kjenner at du blir merkbart bedre. Hoste kan sitte lenge, ofte i 1 uke etter at de verste symptomene med feber, smerter og dårlig allmenntilstand er borte. Mange opplever at influensasymptomene kan sitte i kroppen lenger enn 2 uker.

I og med at forkjølelse og influensa er forårsaket av virus, finnes det ikke medisiner mot dette. Du må rett og slett ta tiden til hjelp og lindre plagene med smertestillende og feberdempende medisiner, nesespray, halsdrops, varm drikke osv. Spis som vanlig, drikk godt med væske og sørg for tilstrekkelig med søvn.

10. Bør jeg gå til legen ved forkjølelse eller influensa?

Det er ikke noe hjelp i å gå til legen ved influensa eller forkjølelse, men i visse tilfeller bør du oppsøke legen.

Er du fortsatt like forkjølet etter 2 uker, bør du ta kontakt med legen din. Gå også til legen ved mistanke om bihulebetennelse eller ørebetennelse, hvis du føler deg veldig dårlig, har høy feber over flere dager, hoster opp blod, får pustevansker eller nesen ikke stopper å renne med klar væske. Vær ekstra oppmerksom hvis barnet ditt har fått en kraftig forkjølelse.

Ved influensa bør du kontakte legen for å få råd dersom du er gravid, har sykdommer som gjør deg ekstra sårbar, nedsatt immunforsvar eller er over 65 år. Oppsøk legehjelp dersom du blir uttørret og ikke klarer å holde på drikke, ved pustevansker og smerter i brystet.

Hvordan kan jeg unngå å bli syk i høst og vinter?

Det er flere ting du kan gjøre for å minske sjansen for å bli smittet av influensa eller forkjølelse. Sørg for at immunforsvaret ditt har de beste forutsetningene og er rustet for kamp. Da er en god livsstil og et sunt og godt kosthold viktig. Nok søvn, lite stress og fysisk aktivitet bidrar positivt.

Et kosthold med godt og tilstrekkelig påfyll av næringsstoffer som bidrar positivt til immunforsvaret ditt, er alltid et pluss. Sørg for å få i deg nok vitamin D, og gjerne omega-3-fettsyrer og sink.

Dersom kostholdet ikke strekker til, kan et kosttilskudd være et godt supplement til maten. Det norskutviklede kosttilskuddet Claricell er spesielt laget for å opprettholde et normalt immunforsvar og inneholder både vitamin D og betaglukanet Wellmune som er godt dokumentert gjennom forskning og flere kliniske studier. Vi har kosttilskuddet Claricell Junior for barn, kosttilskuddet Claricell Essential for voksne og kosttilskuddet Claricell Active for deg som trener og er mye fysisk aktiv.

Kombinerer du med gode rutiner for håndvask, minsker du faren for å få influensa eller forkjølelse, ytterligere.

Folk med visse sykdommer og svekket immunforsvar, eldre, gravide og personell som jobber med syke og eldre, er blant gruppene som av offentlige myndigheter anbefales å ta den årlige influensavaksinen som kan settes både hos legen og ved en del apotek.

Kilder: Centers for Disease Control and Prevention, U.S Food and Drug Administration, nhi.no, vitusapotek.no, Folkehelseinstituttet, Helsebiblioteket, forskning.no, helsenorge.no