«Jeg vil ha tilbake livet mitt,» sa jeg til legen

Gunn Lech går tur hver dag. I en alder av 67 er ikke det noen selvfølge.

Jeg husker det jeg sa til legen etter den andre kneoperasjonen:

«Jeg vil ha tilbake livet mitt.»

Jeg var fortvilt – jeg kunne ikke gå turer lenger, kunne ikke gå på fjellet. Det var så vondt i knærne.

Jo, jeg kunne jobbe og gjøre det jeg skulle hjemme, men jeg hadde ikke den livskvaliteten jeg ville ha. Livet hadde mistet en dimensjon som betydde så mye for meg. Den gleden jeg opplever av å gå i naturen er vanskelig å finne andre steder. Jeg kaller det balsam for sjela.

 

– Jeg tok ikke signalene på alvor

Kneet ble skadd da jeg småjogga ned ura fra Digergubben, fjellet nærmest huset vårt her i Midsund. Foten min hekta seg fast i en einerot, og så ble jeg slengt i bakken. Foran meg lå det en stor stein, og jeg tenkte:

«Nå var du heldig, Gunn, at hodet ditt ikke traff den steinen.»

Kneet kjentes ikke godt, men jeg kom meg ned derfra. Etter hvert måtte jeg låne krykker. Da hevelsen gikk ned tok jeg ikke signalene på alvor og fikk for stor belastning på det andre kneet.

Det endte med to meniskoperasjoner.

På to-tre år gikk jeg ikke i fjellet i det hele tatt. Det var for vondt. Etter det ble det mye ergometersykkel på treningssenter. Jeg hadde med en bunke aviser jeg kunne legge på sykkelhåndtaket, men om jeg skal si det rett ut, så var det forferdelig kjedelig.

 

Claricell bidrar til et sterkt immunforsvar. Prøv det du og! Kjøp her

 

– Milepæl å gå én gang i uka

Mens jeg var skadd kom det sherpaer til Midsund og bygget steintrapper opp til Digergubben. Etter hvert prøvde jeg dem.

Det er hardt å gå opp der, selv når man er i god form. Nå var heller ikke muskulaturen vant til det, så jeg gikk og telte, for å se om jeg kunne klare hundre trinn før jeg måtte ta en pause. Jeg oppdaget at jeg kunne gå opp og ned trappene, men ikke ofte. Jeg måtte ha tid til å ta meg inn igjen.

Milepælen var den dagen jeg merket at jeg tålte å gå turen én gang i uka. Jeg hadde blitt sterkere, og om jeg ikke overdrev hadde jeg heller ikke mye smerte.

STERKT IMMUNFORSVAR: For Gunn Lech er et sterkt immunforsvar nøkkelen til å leve det livet hun vil ha. Claricell hjelper henne med å styrke immunforsvaret

 

At kroppen fungerer og er skadefri er viktig – da kan du være fysisk aktiv.

Sånn sett er det en god sirkel. Det er ikke gitt når du er kommet i min alder. Jeg har vært lærer, men fylte 67 nå i november. Før sommerferien pakka jeg ned alt etter 45 år på samme arbeidsplass, og nå har jeg roet ned.

I dag går jeg veldig ofte opp på Digergubben. Det er bare på med treningsklær og rett på tur. Da senker jeg skuldrene og stresser ned, tar bilder som jeg kan vise mannen min når jeg kommer hjem.

Naturen i seg selv, om det er morgen eller kveld, lyset, alt gir meg energi. Kveldstid har den røde og gule solnedgangen, tidlige morgener har sola som snart kommer over fjellet og himmelen som er klar og blå. Nydelig.

 

Claricell bidrar til et sterkt immunforsvar. Prøv det du og! Kjøp her

 

Tre sunne hverdagstips fra Gunn:

  1. Hold deg aktiv, og velg en aktivitet som passer for deg.
  2. Å gå ut i naturen tror jeg er viktig, også for den psykiske helsa. Når jeg skal gå på fjellet sier jeg av og til at jeg skal opp og lade batteriene.
  3. Kjenn dine egne begrensninger og ta hensyn til kroppen du har, legg deg på en gylden middelvei. Jeg tenker på det legen min sa om knærne: «Husk at det skal vare hele livet ut»