Derfor er det viktig med nok D-vitamin

Her får du noen nyttige fakta om vitamin D og hvorfor det er så viktig at du får i deg nok D-vitamin hver dag.

Du har sikkert hørt at det er viktig å sikre kroppen nok D-vitamin, men vet du hvorfor det faktisk er så viktig?

Her er noen viktige spørsmål og oppklarende svar om hvorfor du bør få i deg nok D-vitamin, anbefalte doser, kostholdet som sikrer tilstrekkelig med vitamin D og mye, mye mer:

LES OGSÅ: Slik holder du barna friske i høst og vinter

Hva er egentlig D-vitaminer?

D-vitaminer er egentlig såkalte steroler og finnes i flere former. De to D-vitaminene som er naturlig forekommende, er vitamin D2 og vitamin D3.

Vitaminene vi trenger deles inn i to grupper: Vannløselige vitaminer som B-vitamin og C-vitamin, og fettløselige vitaminer hvor vi finner vitamin D i tillegg til A-vitamin, E-vitamin og K-vitamin.

Forskjellen på vannløselige- og fettløselige vitaminer, er hvordan vitaminene tas opp, fraktes rundt i kroppen, skilles ut og lagres i kroppen. De fettløselige vitaminene kan lagres lengst, og vitamin D kan lagres i kroppen i noen måneder.

LES OGSÅ: Influensa eller «bare» forkjølet? Slik beskytter du deg

Hvorfor er vitamin D så viktig for helsen?

D-vitaminet har mange viktige oppgaver i kroppen. Her er noen av dem:

  • For at immunforsvaret skal fungere normalt, trengs vitamin D.
  • Opptak av kalsium og fosfor fra maten du har spist, fordrer at du har nok D-vitamintilgjengelig. Uten tilstrekkelig av vitamin D vil dermed ikke skjelett eller tenner få tilført nok kalsium og fosfor, uansett hvor mye melk du drikker eller ost du spiser.
  • Vitamin D stimulerer til at beinvev dannes, noe som er viktig for å minske risken for benskjørhet.
  • Nok D-vitamin trengs også for at celledelingen i kroppen din skal være normal.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Eldre og vitamin D
TRENGER MER: Hvor mye vitamin D du har behov for, endrer seg med årene og livssituasjonen du har. (Foto: Getty Images)

Hva er anbefalt daglig inntak av D-vitamin?

Norske helsemyndigheter anbefaler generelt et daglig inntak på 10 mikrogram for voksne og barn. Fra du er 75 år, anbefales du å øke dosen til 20 mikrogram D-vitamin hver dag.

Dersom du mistenker mangel, kan du få målt ditt D-vitamin nivå hos legen. Et nivå på under 50 anses som D-vitamin mangel. Er verdien på mindre enn 25, er mangelen på vitamin D alvorlig. Er du et sted mellom 50 og 125 er du innenfor de anbefalte verdiene.

LES OGSÅ: Rådene som holder deg frisk fra omgangssyke, influensa, forkjølelse og halsbetennelse

Hvordan får jeg i meg nok D-vitamin?

Når huden eksponeres for sollyset, vil den lage vitamin D. Denne produksjonen av D-vitaminer i kroppen er mest effektiv når solen og UVB-strålene er på sitt sterkeste, nemlig sommeren.

Solstrålene må treffe huden i en viss vinkel. Det er på dagen når solen står høyt. En huskeregel er at skyggen du kaster bør være kortere enn deg. Sitter du inne hele dagen og kun er ute på morgenen og kvelden, vil ikke huden lage nok D-vitaminer. Så spis gjerne lunsj ute eller ta deg en strekk ute i solen i løpet av arbeidsdagen. Det skal ikke mer enn 10-15 minutter til før huden lager det du trenger av vitamin D.

NB! Vær oppmerksom på at mørk hud produserer mindre D-vitamin enn lys hud. Det samme gjelder hud som eldes.

En tommelfingerregel mange bruker er at solen sørger for at huden lager vitamin D i månedene uten R i seg, altså mai, juni, juli og august. I månedene med R, slik som høst- og vintermånedene, trenger du tilførsel av vitamin D fra mat og eventuelt med kosttilskudd dersom ikke kostholdet strekker til.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Mat med nok D-vitamin
GODT MED D-VITAMIN: Spiser du tilstrekkelig med fet fisk, sørger du for å gi kroppen nok D-vitamin. (Foto: Getty Images)

Hva slags mat bør jeg spise for å få i meg vitamin D?

Fet fisk som makrell, laks og sild inneholder godt med vitamin D. Også rogn og fiskelever er gode kilder.

Andre matvarer som forsyner kroppen med vitamin D, er egg og margarin. Også enkelte matvarer er tilsatt noe vitamin D, blant annet noen varianter av melk som du finner i dagligvaren.

LES OGSÅ: Slik vet du at kosttilskuddet er dopingfritt

Når trenger jeg kosttilskudd med vitamin D?

Når kostholdet ikke strekker til, kan et tilskudd med vitamin D være nødvendig, især om høsten og vinteren når huden ikke får hjelp av solen til å lage nok D-vitamin.

Kresne barn og voksne som ikke liker fisk eller fiskeprodukter, får store vanskeligheter med å få i seg nok D-vitamin hver dag og kan ha nytte av kosttilskudd. Det samme gjelder deg som er usikker på om du får i deg den daglige dosen vitamin D, du som ikke har anledning til å få i deg maten som trengs osv.

Alle kosttilskuddene fra norske Claricell inneholder vitamin D i tillegg til andre nyttige næringsstoffer som bidrar til immunsystemets normale funksjon hos friske mennesker. Dette gjelder blant annet betaglukanet Wellmune.

Wellmune er et patentert og utviklet av bakegjær. Betaglukanet er verdens best dokumenterte og har gjennomgått flere kliniske tester.

Les mer om Wellmune, betaglukaner og immunforsvaret her.

Claricell tilbyr følgende produkter: Claricell Junior for barn I vekst og utvikling, Claricell Essential for voksne, Claricell Active for idrettsutøvere og aktive og Claricell PerformX for ekstra energi.

LES OGSÅ: Slik sjekker du kosttilskuddet og hva det inneholder

Hva betyr det å ha et D-vitamin lager?

Om sommeren når du gjerne er mye ute i solen, lager huden ekstra med vitamin D. Overskuddet blir til et D-vitaminlager i leveren og kommer godt med i en mørkere høst og vinter.

Allikevel trenger kroppen din daglig påfyll for å holde D-vitamin nivået innenfor de anbefalte verdiene.

LES OGSÅ: Slik fungerer immunforsvaret ditt

Hva kan skje ved D-vitamin mangel?

Av alle ernæringsmangler er D-vitamin mangel den vanligste i verden. I vår del av verden regner man med at over 40 prosent av voksne har mangel på vitamin D.

Symptomer på D-vitamin mangel merker man som regel ikke. Vitamin D-mangel kan ha vage symptomer, slik som tretthet, slapphet, svekket immunforsvar, utmattelse eller ledd- og muskelsmerter.

For voksne kan D-vitamin mangel medvirke til benskjørhet, noe som er svært vanlig blant eldre i Norge. Men benskjørhet kan oppstå hos langt yngre aldersgrupper på grunn av blant annet mangelfullt kosthold og/eller sykdom.

Voksne kan også få tilstanden osteomalasi ved D-vitamin mangel. Da har skjelettet for lite kalsium, noe som fører til blant annet smerter i skjelettet og svak muskulatur.

Vitamin D-mangel hos barn kan i verste fall føre til rakitt, en sykdom med alvorlige skjelettforandringer.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Barn, fisk og vitamin D
VIL IKKE HA!: Kresne barn som ikke liker fisk kan ha nytte av kosttilskudd om høsten og vinteren. (Foto: Getty Images)

Hvem er spesielt utsatt for D-vitamin mangel

Noen er mer utsatt for D-vitaminmangel enn andre.

Alle som er lite ute av ulike årsaker, kan få mangel på vitamin D.

Eldre mennesker danner mindre vitamin D i huden og trenger ofte ekstra påfyll via kostholdet og ekstra tilskudd.

Personer med mørk hud og dermed mindre egenproduksjon av vitamin D, kan ha godt av ekstra påfyll.

Det anbefales å gi spedbarn over 4 måneder tilskudd av vitamin D.

Er du overvektig bør du være ekstra oppmerksom på vitamin D inntaket. I og med at vitaminet lagres i fettvev og dermed ikke er lett tilgjengelig for resten av kroppen, trengs ofte større daglig inntak av vitamin D.

Har du sykdommer som rammer tarmer, lever eller nyrer, vil ofte mindre vitamin D tas opp fra maten.

Også veganere og vegetarianere som ikke spiser fisk, kan utvikle D-vitamin mangel.

LES OGSÅ: 6 fakta om autoimmune sykdommer

Kan det bli for mye D-vitamin?

Ja, det kan det. I og med at vitamin D lagres i kroppen over en viss tid, kan vitaminet hope seg opp ved for stort inntak.

Symptomer på overdose av D-vitamin kan være tap av matlyst, kvalme, oppkast og diare. Nyrene kan få skader og noen får nyrestein. Man kan også få en opphopning av kalsium i kroppen.

Kilder: Norsk HelseinformatikkHelsedirektoratetStore medisinske leksikonforskning.no, Vitusapotek, Norsk legehåndbok.