Sjekk av kosttilskudd – 7 ting du bør passe på

Du kan enkelt ta en sjekk av kosttilskudd selv. Her er en liste på 7 ting du kan finne ut av selv, og som kan gjøre at du kjøper et kosttilskudd av god kvalitet.

Med en enkel sjekk av kosttilskudd kan du gjøre et bedre kjøp. Kan du lese hva som står på pakken eller beholderen med kosttilskudd, kan du enkelt sjekke hva du får i deg av næringsstoffer og om du har en god vare i hånden.

For noen år siden strammet EU, og dermed norske myndigheter, inn på hva man kunne si om virkninger av et kosttilskudd. Hensikten er å beskytte deg som forbruker.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om allergi og immunforsvar

Gjør deg ikke frisk eller smertefri

Merkingen av kosttilskuddet skal ifølge lovverket, være riktig og ikke villedende.

Det er ikke lov til å si at kosttilskuddet kan forebygge, lindre eller lege sykdom, symptomer eller smerter. Ser du at kosttilskudd for eksempel gjør deg frisk fra influensa, forebygger hjerteproblemer eller gjør deg fri for leddsmerter og betennelser, skal du være skeptisk.

Her er en sjekkliste på merking og informasjon kosttilskuddet ditt skal og bør inneholde:

1. Godkjente helseeffekter?

Når du tar en sjekk av kosttilskudd, bør du vite hva en helsepåstand er.

Mange kosttilskudd forteller kun hva som er kosttilskuddets viktigste næringsstoff, men ingenting om hva det bidrar til i kroppen din.

Noen ingredienser i kosttilskudd gjør at man kan si noe om hva produktet kan bidra med. Helsepåstandene må være godkjente av EU-kommisjonen for å kunne brukes. Disse helsepåstandene må være godt og grundig dokumentert.

Vitamin D og omega-3 har flere godkjente helsepåstander.

Vitamin D bidrar for eksempel til immunsystemets funksjon, og omega-3 (DHA) bidrar til å opprettholde synets normale funksjon. Dermed kan pakningen ha med informasjon om dette.

LES OGSÅ: Fakta om immunforsvaret

2. Sjekk av kosttilskudd: Virkestoffer 

I innholdslisten vil du også finne mengden av for eksempel vitamin D eller -A pr. kapsel eller dagsdose. I tillegg er vitaminer og mineraler merket med en referanseverdi, også kalt referanseinntak (RI). Den er oppgitt i prosent og skal fortelle hvor mye den anbefalte dagsdosen gir av anbefalt maksinntak satt av helsemyndighetene.

Eksempel: Inneholder en kapsel 200 mikrogram folat (folsyre), vil det stå 100% RI i parentes. Det betyr at dagsdosen din for folat er fylt opp.

Men ved sjekk av kosttilskudd, skal du være  oppmerksom på at angivelse av referanseverdi henger etter endringer som har blitt gjort i anbefalte doser. Referanseverdien er laget ut fra henvisninger fra matinformasjonsforordningen, mens anbefalt inntak settes av helsemyndighetene.

Ett eksempel er vitamin D. I løpet av få år har norske helsemyndigheter skrudd opp anbefalt minimumsinntak for voksne fra 5 mikrogram til 10 mikrogram. (Maksimumsinnhold i kosttilskudd er satt til 20 mikrogram før kosttilskuddet går over til å bli et legemiddel.) Er det 10 mikrogram vitamin D i din daglige kosttilskuddskapsel, vil du se at referanseverdien/referanseinntaket er på 200%, altså dobbelt så mye som anbefalt dagsdose, mens det i virkeligheten er helt i tråd med helsemyndighetenes anbefaling for hva du minst bør ha i deg hver dag.

Vær obs på at noe går tapt på sin vei gjennom kroppen. Om kosttilskuddet ditt ligger litt over anbefalt mengde, trenger du ikke bekymre deg. Men ikke ta andre tilskudd, for eksempel multivitaminer, som gir ytterligere tilførsel av næringsstoffet.

LES OGSÅ: 6 viktige fakta om autoimmune sykdommer

3. Innholdsliste alle ingredienser

En innholdsdeklarasjon er en liste på hva kosttilskuddet inneholder, hvor også fyllstoffer, emulsjoner og konserveringsmidler er med i tillegg til virkestoffer som vitaminer, fettsyrer osv.

Ingrediensen som står først er det størst mengde av, og sist står ingrediensen det er minst av.

Ingrediensene er oppgitt med korrekte kjemiske benevnelser.

LES OGSÅ: Slik ruster du opp barnets immunforsvar i høst

4. Dagsdose og bruk av kosttilskuddet

Kosttilskudd skal alltid merkes med en anbefalt døgndose, men også en advarsel mot å innta mer enn anbefalt mengde.

Et riktig merket kosttilskudd skal gi deg tydelig informasjon om hvem som kan ta produktet. Mange kosttilskudd er laget for voksne. Det er særlige krav til merking når kosttilskuddet inneholder doser av for eksempel vitamin D, vitamin C og folsyre, som går over anbefalt inntak som gjelder barn. Da angis en aldersgrense for bruk av kosttilskuddet.

Det skal også understrekes at kosttilskudd er et supplement til et sunt kosthold og livsstil og ikke noe man tar i stedet for å spise variert.

Kosttilskuddet kan også inneholde advarsler og anbefalinger om å oppsøke lege dersom man er i tvil om det er ok å ta tilskudd. Dette gjelder ofte gravide, men også med hensyn til visse sykdommer.

Og selvfølgelig skal det merkes hvor stor mengde eller hvor mange kapsler pakken med kosttilskudd inneholder.

5. Batchnummer og utløpsdato for kosttilskudd 

Ved sjekk av kosttilskudd vil man, akkurat som for matvarer, finne en utløpsdato og et batchnummer. 

Er datoen «Best før», betyr det at kosttilskuddet varer til minst angitte dato, men at kvaliteten vil bli redusert etterhvert og dermed eventuell virkning. Forbruker må selv følge med på endringer i konsistens, lukt og smak.

Er datoen «Siste forbruksdag» betyr det at maten eller kosttilskuddet ikke er helsemessig forsvarlig å innta etter angitte dato og helst bør kastes.

Batchnummer, eller produksjonsnummer, er merking av et spesifikt parti, for eksempel av kosttilskudd.

Alle tilskudd med likt batchnummer er produsert samme sted, med samme ingredienser og til samme tid. Dette gir mulighet for identifikasjon når du tar en skikkelig sjekk av kosttilskudd.

På kosttilskuddet skal det også gis informasjon om hvem som lager og distribuerer produktet og kontaktinformasjon.

6. Vegansk, halal og intoleranser

Tilskuddet kan også inneholde opplysninger som er interessante for enkelte grupper av mennesker.

Er du veganer, vegetarianer, muslim eller har matintoleranser, er du nok blant dem som tar en ekstra grundig sjekk av kosttilkudd og ingredienslisten.

Stadig flere har et vegetarisk eller vegansk kosthold og vil unngå visse ingredienser.

Mange oppgir også at produkter er halal, det vil si at kapsler for eksempel ikke inneholder gelatin.

Med hensyn til alle intoleranser, for eksempel mot laktose og gluten, kan du på mange kosttilskudd også finne informasjon om det er laktosefritt, glutenfritt osv. I tillegg merkes også en del produkter med at de er sukkerfrie.

7. Dopingfritt kosttilskudd?

Det mangler ikke på eksempler hvor idrettsutøvere påstår at de har fått i seg kosttilskudd med stoffer som står på dopinglistene. Olympiatoppen og idrettsforbundene i Norge har et føre-var-prinsipp og fraråder all bruk av kosttilskudd. Et godt og variert kosthold er førstevalget. Men for en del sportutøvere og treningsentusiaster, er kanskje ikke kostholdet nok.

Så var det å vite om kosttilskuddet er trygt å ta. Vitaminer og mineraler er selvfølgelig dopingfritt, men i et produkt finnes det mange flere ingredienser de færreste kan vite hva er. I tillegg kan produktene være produsert på en uheldig måte. En seriøs aktør i kosttilskuddsbransjen, må også sikre seg at hver av ingrediensene i produktet er trygge og dopingfri.

Det er ikke mange produkter som har sertifisering som sier at tilskuddet er dopingfritt, men det finnes unntak. 

Claricell Active og Claricell Essentials er sertifisert av Informed-Sport og har merket på forpakningene.

Dette er en internasjonal sertifisering av kosttilskudd og hvor det gjort en test av alle forbudte dopingmidler. På nettsidene til Informed-Sport kan du sjekke batchnummeret på kosttilskuddet ditt. Finner du batchen på listene til Informed-Sport, er kosttilskuddet dopingfritt.

LES MER: Slik sjekker du om kosttilskuddet ditt er uten doping

 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Lovdata, Mattilsynet, Informed-Sport