Sjekk selv! Kosttilskudd uten doping
Trener du mye og ønsker å supplere maten din med kosttilskudd? Her lærer du hvordan du enkelt kan sjekke at du har kjøpt et trygt kosttilskudd uten doping.
I Norge kan du være nokså trygg på at du kosttilskudd uten doping dersom du skaffer dem hos seriøse forhandlere og norske nettbutikker. Men dessverre kan kosttilskuddene være forurenset og føre til at en utøver blir dopingtatt.
Idrettshistorien mangler ikke akkurat utøvere som mener den positive dopingprøven skyldes kosttilskudd de uvitende har tatt. De mange tilfellene har gjort at mange idrettsforbund og Olympiatoppen anbefaler å styre unna alt av kosttilskudd for å være på den sikre siden, og Antidoping Norge har en restriktiv holdning til kosttilskudd.
LES OGSÅ: Slik beskytter immunforsvaret deg mot sykdom
Mer næring når du trener
Det er alltid kjipt å bli syk i en intensiv treningsperiode, før en konkurranse eller i en konkurransesesong. Du kan aldri forsikre deg mot å bli syk, men du kan forebygge ved å styrke immunforsvaret og minske sjansen for å få influensa eller forkjølelse, infeksjoner og betennelser, omgangssyke eller andre sykdommer påført av virus og bakterier.
Tilstrekkelig med søvn, god restitusjon, begrenset med stress og et godt kosthold som sikrer kroppen det den trenger av proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler er viktig for å hjelpe immunforsvaret.
Et næringsrikt og sunt sammensatt kosthold er førstevalget for alle, også for deg som er mye fysisk aktiv. Allikevel opplever mange at vanlig mat ikke strekker helt til, og da kan kosttilskudd være nyttig. Sørg bare for at kosttilskuddet er sertifisert dopingfritt, slik som for eksempel Claricell Active. Dette er et kosttilskudd med næringsstoffer som bidrar positivt til immunforsvaret for deg som er mye aktiv, trener mye og/eller er idrettsutøver.
LES OGSÅ: Derfor blir du allergisk
Hva er doping?
Doping er inntak av stoffer som har prestasjonsfremmende effekt. Får du i deg stoffer som er oppført på WADA (Verdens antidopingbyrå) sine lister over forbudte stoffer, doper du deg. Denne listen oppdateres hvert år.
Selv om bevisst doping dessverre er blitt altfor vanlig, både blant proffe og amatører, er det mange tror de tar kosttilskudd uten doping og uvitende får i seg ulovlige midler. Er du idrettsutøver er det derfor ekstra viktig å sjekke alle ingrediensene i tilskuddene du tar. Det er alltid idrettsutøveren selv som er ansvarlig for hva han eller hun inntar av kosttilskudd.
Mange tror at dopingtester kun utføres blant aktive idrettsutøvere, men også du som for eksempel trener på SATS eller er supermosjonist på Birken, kan bli testet for doping.
I tillegg til å virke prestasjonsfremmende, kan dopingmidler virke svært ødeleggende på psykisk og fysisk helse.
LES OGSÅ: Slik sjekker du vitamintilskuddet ditt
Hvordan sjekker jeg at kosttilskuddet er dopingfritt?
Oppdaterte dopinglister finner du blant annet på nettsidene til Antidoping Norge. Her kan du også søke opp hvert stoff fra ingredienslisten på kosttilskuddet ditt.
Alt av kosttilskudd skal alltid ha ingrediensliste. Mangler dette, er det i hvert fall bare å styre unna.
Skal du kjøpe vitaminer, mineraler, multivitaminer osv., er det sikrest å gå via norske butikker og nettbutikker. Alle disse kosttilskuddene er godkjent av Mattilsynet.
Kan jeg alltid stole på det som står på pakningen?
Dessverre er det slik at selv om tilskuddet kommer fra en seriøs produsent og leverandør, kan du ikke være sikker på at du har et kosttilskudd uten doping. Det kan forekomme forurensninger med forbudte stoffer i produktet. Du kan rett og slett få i deg ørsmå mengder dopingmidler når du tror du kun tar for eksempel dine daglige D-vitaminer, B-vitaminer, kalsium eller multivitaminer.
Sjansen for at ingredienser i helt vanlige godkjente kosttilskudd skal være forurenset med ulovlige midler, er liten, men den er der. For den vanlige forbruker, er ikke dette direkte farlig for helsen i og med at mengden vil være liten, men for en idrettsutøver kan den lille forurensningen med dopingmidler i kosttilskuddet, være katastrofal.
LES OGSÅ: Slik kan du unngå autoimmune sykdommer
Sjekk av innholdslisten er ikke nok
Selv om innholdslisten for kosttilskuddet ditt er lovlig i henhold til WADA’s lister over dopingmidler, kan du ikke helt sikkert vite alt om hva produktet egentlig inneholder. Slik er det selv for produkter godkjent av Mattilsynet og solgt gjennom trygge og seriøse salgskanaler over disk og i norske nettbutikker.
Selv om ingrediensene i kosttilskuddet i utgangspunktet er rene og dopingfri, kan for eksempel selve produksjonen forurense det ferdige produktet. Undersøkelser har vist at 6-9 prosent av alle dopingssaker internasjonalt, er forårsaket av forurenset kosttilskudd.
Heldigvis finnes det sertifiseringer av kosttilskudd som gjør sjansen for at du får i deg dopingmidler, minimal.
LES OGSÅ: Rust opp barnets helse i høst! Unngå omgangssyke og forkjølelse
Sertifisering av kosttilskudd uten doping
Produsenter av kosttilskudd, kan velge å kvalitetssikre produktene sine via internasjonale sertifiseringssystemer. Det innebærer at både råstoffer og produksjonen analyseres og sjekkes.
De ulike partiene innen akkurat det samme kosttilskuddet, kan variere fra produksjonsrunde til produksjonsrunde. Produkter fra en spesifikk produksjonsrunde, også kalt batch, kan variere i kvalitet og innhold. Dermed kan den samme typen kosttilskudd være rent for doping i én batch, og forurenset i den neste.
Det finnes flere sertifiseringer for kosttilskudd, og ett av de mest kjente er engelske Informed Sport. Produkter med sertifiseringen fra Informed Sport har denne logoen:
På nettsidene til Informed Sport kan du som forbruker enkelt og helt gratis sjekke om kosttilskuddet ditt er sertifisert og uten dopingmidler. Får du opp Claricell Active i søk på siden, og sjekker at batchnummeret stemmer, kan du regne med at du har kjøpt et kosttilskudd uten doping.
Du kan også søke direkte på batchnummeret som alltid skal stå på pakningen. Kommer produktet opp, er det sertifisert dopingfritt. Du finner som regel batchnummeret trykket på esken sammen med utløpsdato eller best-før-dato.
I tillegg til Claricell Active, har Claricell Essentiell – kosttilskudd for et sterkere immunforsvar, sertifisering fra Informed sport.
De mest risikable kosttilskuddene
Selv om du aldri kan sikre deg 100 prosent at du har kjøpt et kosttilskudd uten doping, er visse kosttilskudd mer i risikosonen for å inneholde forbudte stoffer, enn andre.
Vitamin- og mineraltilskudd er sjelden «skurkene» med hensyn til doping.
Studier publisert i Tidsskriftet fra den norske legeforening i 2019, viser at de mest risikable tilskuddene rettet mot norske forbrukere som trener og driver idrett, var markedsført med effekt på fettforbrenning, bygging av muskler og mer energi.
Alle produktene som var ulovlige og på dopinglistene, var deklarert med forbudte stoffer.
Kilder: antidoping.no, mattilsynet.no, informed-sport.com, tidsskriftet.no, olympiatoppen.no