Unngå sykdom og smitte! Gode råd som holder deg frisk

Omgangssyke, ørebetennelse, forkjølelse med hoste og vond hals, influensa og feber slår ofte til når immunforsvaret er svekket. Slik kan du unngå smitte og sykdom.

Du kan aldri være helt sikker på å unngå sykdom og holde deg frisk gjennom året. Men det finnes enkle tiltak som kan forebygge smitte av forkjølelse, influensa, omgangssyke, halsbetennelser og flere av høstens og vinterens velkjente helseplager, samt forkjølelser som kan slå til flere ganger i løpet av året.

Da er et godt immunforsvar viktig. Her kan du bidra mye med noen gode vaner.

LES OGSÅ: Slik fungerer immunforvaret mot sykdom

Kan man styrke immunforsvaret?

Noen blir mer og oftere forkjølet enn andre. Og mens enkelte «aldri» får influensa, rammes andre hyppig og blir sengeliggende med høy feber, muskelsmerter og generell dårlig allmenntilstand.

Immunforsvaret vårt er vi født med – noen med et mer robust immunforsvar enn andre. Du kan faktisk ikke gjøre immunforsvaret sterkere. Allikevel snakker vi ofte om å styrke immunforsvaret. Dette betyr egentlig at vi kan legge forholdene slik til rette slik at man bidrar med å opprettholde et normalt immunsystem. Med andre ord: Gir immunforsvaret de beste forutsetningene for å lykkes i jobben med å holde deg frisk.

Kosthold, søvn, trening og håndhygiene er fire ting du kan gjøre noe med for å forsøke å unngå sykdom i høst og vinter.

LES OGSÅ: 6 viktige fakta om autoimmune sykdommer

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Sykdom influensa
LINDRING: Har du først fått influensa er det lindring av symptomer som feber, muskelsmerter, vond hals og hoste som gjelder. (Foto: Getty images)

Maten som hjelper immunforsvaret

Et godt kosthold kan ikke gjøre immunforsvaret ditt sterkere, men det kan bidra til å opprettholde styrken til ditt naturlige immunforsvar. Et variert og sunt kosthold er alltid bra for helsen din, men noen næringsstoffer, vitaminer og mineraler er ekstra viktig for immunforsvaret.

For noen av oss strekker ikke kostholdet til, av ulike årsaker. Da kan kosttilskudd vurderes.

Det norskutviklede kosttilskuddet Claricell har flere produkter med ingredienser som bidrar til å styrke kroppens naturlige immunforsvar: Claricell Junior for barn som vokser og utvikler seg, Claricell Active for deg som trener, Claricell Essentials for et normalt immunforsvar og Claricell PerformX for mer energi. Produktene kan både kjøpes enkeltvis og abonneres på.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om allergi og immunforsvar

Betaglukaner, vitamin D og omega-3

Det finnes mange kosttilskudd som retter seg mot immunhelsen og med ulike sammensetninger av næringstoffer.

Alle Claricells kosttilskudd inneholder det det patenterte og godt dokumenterte betaglukanet Wellmune som er hentet fra gjærsopp. Wellmune har gjennom mange kliniske tester vist seg å bidra med å opprettholde og styrke ditt normale immunforsvar.

Vitamin D er viktig for å opprettholde et godt immunforsvar. Huden lager mye vitamin D når den får tilstrekkelig sollys på seg, men om høsten og vinteren må du få i deg D-vitaminene gjennom kostholdet, blant annet ved å spise fisk. I tillegg finner du vitamin D i egg. Blant Claricells kosttilskudd finner du vitamin D i Claricell Junior, Claricell Essential og Claricell Active.

I Claricell Junior er også omega-3-fettsyrer viktige ingredienser. Når omega-3-fettsyrer brytes ned under fordøyelsen, lages det stoffer som kan virke betennelsesdempende. For barn som vokser og utvikler seg, er også omega-3 bra for hjertet, hjernet, synet og skjelettet. Omega-3 finner du mye av i fisk, rapsolje og valnøtter.

LES OGSÅ: Slik sjekker du kosttilskuddet ditt

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Håndvask mot smitte
EFFEKTIV HÅNDVASK: Ett av de beste rådene for å forhindre å bli smittet eller spredning av smitte av for eksempel influensa og omgangssyke, er gode rutiner for håndvask. (Foto: Getty Images)

Unngå sykdom – 4 vanlige høstplager

Om høsten og vinteren er mange av oss utsatt for å bli smittet av virus. Her er fakta om fire av høstens vanligste helseplager: Forkjølelse, influensa, omgangssyke og halsbetennelse og hva du kan gjøre for å unngå sykdom og smitte, men også råd om lindring av symtomer som vond hals, hoste, feber, diare osv.

1. Forkjølelse – tett nese, sår hals og hoste

En forkjølelse trenger ikke slå deg ut. Det er for eksempel uvanlig med feber. Men en kraftig forkjølelse kan slå deg ut for en dag eller to med tett nese, hoste og vond hals.

Er du forkjølet, men ellers i god form, er det ingenting i veien for å gå på jobb så lenge du passer på å ikke hoste og nyse uten å holde for nese og munn og dermed unngå å smitte andre.

I motsetning til influensa som normalt slår til i månedene november, desember, januar, februar og mars, kan du bli forkjølet når som helst ellers på året. Du har sikkert opplevd en sommerforkjølelse fra tid til annen.

Om høsten og vinteren er det vanlig å få en eller flere runder med forkjølelse, og barn som ikke har et fullt utviklet immunforsvar, blir oftere forkjølet enn voksne. Barn er også oftere utsatt for betennelse i de øvre luftveier. Heldigvis hjelper rundene med sykdom med å gjøre immunforsvaret til barna stadig mer robust.

LES OGSÅ: Slik holder du barna friske i skolehverdagen

2. Influensa med feber og smerter

Mens forkjølelsen kommer gradvis med vond og sår hals, tett nese og nysing, vil du ved influensa gå fra å føle deg frisk og rask til svært dårlig på kort tid, kanskje så raskt som 3-6 timer. Dermed er det vanskelig å unngå sykdom.

Stort sett alle som får influensa, får også feber. Ved sterk forkjølelse kan du i sjeldne tilfeller få feber.

Et typisk tegn på at du er influensasyk, er muskelsmerter og frysninger, og mange opplever hodepine. Disse symptomene er ikke vanlig for forkjølelse.

Er du forkjølet, kan det hende du føler deg slapp, men har du influensa vil du mest sannsynlig være veldig slapp.

Opplever du nysing, tett nese og vond hals, er du mest sannsynlig «kun» blitt forkjølet.

Hostingen kan være ulik når det kommer til forkjølelse og influensa. Mens tørrhoste er et vanlig symptom for influensa, er slimhoste mer vanlig ved forkjølelse.

For noen kan influensavaksine være lurt. Dette gjelder eldre, gravide, personer med nedsatt immunforsvar eller ved en del sykdomstilstander. Influensavaksinen får du hos fastlegen din, men du kan også få satt vaksinen hos en del apotek.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Omgangssyke
OMGANGSSYKE: Vondt i magen, oppkast og diare kan være symptomer på omgangssyke som oftest rammer barn. (Foto: Getty Images)

3. Omgangssyke med oppkast og diare

Omgangssyke er akutte virusinfeksjoner i tarmen som skyldes ulike typer virus, men de to mest kjente er noroviruset og rotaviruset.

Småbarn er mest utsatt for omgangssyke og her er rotavirusinfeksjon mest vanlig hos barn under 5 år. De små blir raskere smittet enn voksne rett og slett fordi immunforsvaret ikke er ferdig utviklet ennå.

Det er ikke lett å unngå sykdom, for når omgangssyken sprer seg på skolen eller i barnehagen, bør du ikke bli overrasket over at ens eget barn også kommer hjem med de typiske symptomene oppkast og diare.  Noen barn får også lett feber.

Når man først er nede for telling med omgangssyken, må man bare la alt gå sin gang. Det finnes nemlig ingen medisin eller kur når du først har fått omgangssyken.

Tiden fra du blir smittet til du merker symptomene, inkubasjonstiden, kan variere, men er som regel på to–tre dager.

Varigheten av omgangssyke kan være på alt fra to–tre dager til én uke. Kvalme og oppkast varer som regel én–to dager, mens diareen kan vare i flere dager.

Oppsøke legehjelp ved omgangssyke?

Selv om det føles forferdelig der og da, takler vi stort sett magesjau og oppkast helt greit. Men for noen kan omgangssyken være farlig. Spesielt de minste barna kan bli alvorlig syke. Vær påpasselig med påfyll av væske selv ved oppkast. Ved tegn til dehydrering, bør du oppsøke legehjelp.

PS! Det finnes vaksine for å unngå en sykdom som omgangssyke. For noen få år siden ble vaksine mot rotaviruset en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Spør din fastlege eller hos helsestasjonen.

Viruset som gir omgangssyke, kommer fra tarmen, så god håndhygiene spesielt etter toalettbesøk, er helt nødvendig for å unngå sykdom og spredning av omgangssyke. Hyppig og god håndvask med vann og såpe, eventuelt med Antibac dersom håndvask er umulig, har vist seg å være svært effektivt for å unngå sykdom.

Halsbetennelse
VOND HALS: Hovne mandler og ømme lymfekjertler på siden av halsen, kan være tegn på at du har halsbetennelse. (Foto: Getty Images)

4. Halsbetennelse og kyssesyken

Akutt halsbetennelse er svært utbredt høst, vinter og vår. Barn og unge som ennå ikke har et ferdigutviklet immunforsvar, er mest utsatt for halsbetennelse.

Typiske symptomer er sår hals med hovne mandler. Det er vanskelig å svelge og lymfeknutene på siden av halsen er ømme? Andre symptomer på akutt halsbetennelse er feber, hodepine, røde mandler bak i svelget og en grøtet stemme. Mandlene kan også ha et hvitt eller gulaktig belegg. Barn kan også få vondt i magen og kaste opp.

Akutt halsbetennelse skyldes som regel et forkjølelsesvirus fra luftveiene som lager betennelse i og rundt mandlene bak i svelget. Har du fått halsbetennelse på grunn av virus, er det kroppens immunforsvar som må trå til. Da er det smertelindrende og feberdempende medikamenter, ro og hvile som gjelder. Som regel er du frisk i løpet av tre til syv dager.

Halsbetennelsen kan i en del tilfeller også være bakteriell og ende med en streptokokk-halsbetennelse. Da gis ofte behandling med antibiotika.

Kyssesyken er en halsbetennelse som forårsakes av et annet virus: Epstein-Barr viruset (EBV). Dette er en mer alvorlig form for halsbetennelse og den kan vare i lang tid.

Oppsøk lege dersom halsbetennelsen ikke viser tegn til bedring etter tre dager.

Kilder: Folkehelseinstituttetnhi.no, forskning.no, lommelegen.no, vitusapotek.no, Oslo Universitetssykehus